Porcje:
dla 4 osób
Czas przygotowania:
40 minut
Składniki:
- 720g łupacza (może też być sum, dorsz)
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 3 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 2 dymki, pokrojone w kostkę
- 300g pomidorów pelati
- 1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę
- kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
- oliwa z oliwek,
- olej
- pieprz, sól
- opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kawałki i marynujemy w oliwie i tymianku. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C mniej więcej na 6 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy czosnek, dymki i szklimy. Następnie dodajemy pomidory pelati, całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu dodajemy oliwę, pokrojony por, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Opcjonalnie można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki wody.
Sos nakładamy na rybę w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy jeszcze około 10 minut zmniejszając temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.
Potrawę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi przesmażonymi na oliwie.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPieczona ryba jest zazwyczaj pyszna i wiele zależy od tego jakiej faktycznie ryby użyjemy. Ja jestem bardzo zadowolona ze świeżej porcji łososia https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ gdyż wiem, ze taka ryba jest najsmaczniejsza.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń