poniedziałek, 22 lutego 2016

Pudding chia czekoladowy z dodatkiem świeżych malin

Dziś na deser proponuję zdrowy i łatwy w wykonaniu pudding chia. Pudding najlepiej przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce, aby się ściął. Jest to jeden z moich ulubionych zdrowych deserów. 

Porcje: 
dla 4 osób

Czas przygotowania:
około 15 minut 

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mleka migdałowego - może być inne roślinne
  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 - 3 łyżeczki syropu klonowego lub miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie 
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • kilka malin do dekoracji 


Przygotowanie:
Wymieszać mleko, nasiona chia, kakao, cynamon, jeśli dodajemy i sól tak, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Dosłodzić do smaku syropem klonowym lub miodem. 
Przykryć i odstawić do lodówki na noc lub przynajmniej na 3 -5 godzin. Pudding można trzymać w lodówce od 2 do 3 dni. 
Podawać np z malinami lub z dowolnymi ulubionymi dodatkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz