Porcje:
około 10 batonów
Czas przygotowania:
15 minut
Składniki:
- 200g (szklanka) daktyli
- 1/4 szklanki miodu, ewentualnie syropu klonowego (jeśli nie lubimy zbyt słodko to można dodać mniej miodu zmieszanego z wodą)
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- szklanka prażonych migdałów, około połowa posiekanych
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich
- opcjonalnie dodatki takie jak ulubione suszone owoce, kawałki czekolady, orzechy, nasiona
Przygotowanie:
Daktyle zmiksować dokładnie za pomocą blendera tak, aby powstała kleista masa. Uprażyć płatki owsiane w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 10 minut - można pominąć ten krok i dodać surowe płatki. W misce umieścić płatki, migdały i daktyle. Podgrzać miód i masło orzechowe w małym garnku na małym ogniu, mieszając. Połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę lub inne naczynie o wymiarach około 20 cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą, aluminiową lub ewentualnie papierem do pieczenia tak, aby batony łatwo można było potem wyjąć. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie, następnie dobrze ją uciskać szklanką. Przykryć i wstawić do lodówki na około 20 minut. Wyjąć z naczynia i pokroić na batony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz