wtorek, 23 lutego 2016

zdrowe batony bez pieczenia

Proste 5-cio składnikowe batony bez pieczenia z dodatkiem masła orzechowego. Super w tym przepisie jest to, że możemy dodać swoje ulubione dodatki jak np. różne nasiona, orzechy, bakalie itp. Bardzo pożywne, słodkie batony będą super alternatywą dla słodyczy. 


Porcje:
około 10 batonów

Czas przygotowania:
15 minut

Składniki:

  • 200g (szklanka) daktyli 
  • 1/4 szklanki miodu, ewentualnie syropu klonowego (jeśli nie lubimy zbyt słodko to można dodać mniej miodu zmieszanego z wodą)
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • szklanka prażonych migdałów, około połowa posiekanych
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, najlepiej górskich
  • opcjonalnie dodatki takie jak ulubione suszone owoce, kawałki czekolady, orzechy, nasiona

Przygotowanie:
Daktyle zmiksować dokładnie za pomocą blendera tak, aby powstała kleista masa. Uprażyć płatki owsiane w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 10 minut - można pominąć ten krok i dodać surowe płatki. W misce umieścić płatki, migdały i daktyle. Podgrzać miód i masło orzechowe w małym garnku na małym ogniu, mieszając. Połączyć z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę lub inne naczynie o wymiarach około 20 cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą, aluminiową lub ewentualnie papierem do pieczenia tak, aby batony łatwo można było potem wyjąć. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć masę i rozprowadzić równomiernie, następnie dobrze ją uciskać szklanką. Przykryć i wstawić do lodówki na około 20 minut. Wyjąć z naczynia i pokroić na batony. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz