wtorek, 16 lutego 2016

Muffinki z gorzką czekoladą i żurawiną


Prosty przepis, moim zdaniem jeden z lepszych przepisów na muffinki. Dzieci je uwielbiają. Upieczenie własnych babeczek zajmuje niewiele czasu, a wiemy co się w nich znajduje. Niewarto naszym maluchom serwować zakupionych muffinków, zróbmy je sami!



Czas przygotowania: 10 minut + 35 minut pieczenia


Składniki:
  • 300g mąki
  • 2 łyżki zmielonych migdałów - opcjonalnie 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gram cukru brązowego - można zastąpić białym
  • 50g masła
  •  1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść suszonej żurawiny


Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek, rozpuszczone wcześniej masło, jajko, mleko - wszystko wymieszać w misce. Do miski pokruszyć czekoladę i dodać żurawinę - połączyć. Nałożyć masę do foremek do muffinów. Piec w temp. 160 st. C przez 35 minut. 







2 komentarze:

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam muffinki za ich prostotę, to świetny pomysł na pyszną przekąskę do kawy. Chociaż ostatnio zamiast kawy często przygotowuję gorącą czekoladę. Dzięki poradom z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/napoje-i-koktajle/goraca-czekolada-jak-ja-zrobic/ czekolada przyrządzona w domu smakuje lepiej niż w kawiarni!

    OdpowiedzUsuń