Porcje:12 małych bułeczek
Składniki:
- 100 g mąki jasnej pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki razowej
- 300 ml wody
- 7 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 50 g żurawiny
- 50 g nasion słonecznika - można dodać inne dodatki np.pestki dyni, rodzynki, śliwki
Mieszam mąki z drożdżami, dodaję pozostałe składniki i wszystko łączę za pomocą łyżki. Wstawiam na noc do lodówki. Rano nakładam łyżkami ciasto do foremek do muffinów. Piekę w temp. 180 stopni C przez około 25 minut.
*W tym przepisie można np. użyć dwóch mąk, chodzi o to, aby było 300g mąki i najlepiej, żeby jedną z mąk była mąka pszenna jasna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz