piątek, 19 lutego 2016

Bułeczki śniadaniowe bez wyrabiania

Te bułeczki piekę rano, pachnie wtedy pięknie w całym domu. Super w tym przepisie jest to, że nie trzeba tego ciasta wyrabiać, wystarczy tylko wszystkie składniki połączyć i wstawić na noc do lodówki! Mało pracy a ile pyszności. Jutro zjem je na śniadanie z twarogiem i szczypiorkiem...

Porcje:12 małych bułeczek

Składniki:
  • 100 g mąki jasnej pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki razowej
  • 300 ml wody
  • 7 g drożdży instant 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 50 g żurawiny
  • 50 g nasion słonecznika - można dodać inne dodatki np.pestki dyni, rodzynki, śliwki
Przygotowanie:
Mieszam mąki z drożdżami, dodaję pozostałe składniki i wszystko łączę za pomocą łyżki. Wstawiam na noc do lodówki. Rano nakładam łyżkami ciasto do foremek do muffinów. Piekę w temp. 180 stopni C przez około 25 minut. 

*W tym przepisie można np. użyć dwóch mąk, chodzi o to, aby było 300g mąki i najlepiej, żeby jedną z mąk była mąka pszenna jasna. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz