sobota, 20 lutego 2016

Pieczone buraczki

Buraki goszczą w mojej kuchni dość często, bo je uwielbiam. Dziś zapraszam Was na buraki pieczone. Od razu przyznam się, że zazwyczaj idę na łatwiznę i kupuję już do tego przepisu ugotowane buraki ( no chyba, że na jesieni dostaję od wujka z wioski prawdziwe, polskie buraki bez żadnych sztucznych niespodzianek, oh wtedy to ja nawet na buraki sklepowe nie patrzę ;-) 

Czas przygotowania:
około 30 minut

Składniki:

  • 670g dużych, ugotowanych buraków
  • 2 łyżeczki tymianku - najlepiej świeżego 
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu 


Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokroić buraki w ćwiartki i umieścić w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe składniki połączyć w misce i wylać na buraki, wymieszać dokładnie. Piec przez około 25 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz