czwartek, 18 lutego 2016

Karmelizowana cebula

Karmelizowana cebula to smaczny dodatek na ciepło do różnych dań mięsnych i warzywnych. Można też wykorzystać na zimno jako dodatek na kanapki, panini. Dużo lepsze w smaku niż gotowe chutney, które można kupić w sklepach. 

Czas przygotowania:
około 25 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 2-3 łyżki stołowe octu balsamicznego
  • sól


Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni na małym ogniu. Dodać pokrojoną cebulę, posolić i smażyć na małym ogniu przez około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy cebula będzie usmażona , dodać cukier i ocet balsamiczny - rozpocznie się wtedy proces karmelizacji, Podsmażyć jeszcze wszystko przez około 5-10 minut co chwilę mieszając. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz