Porcje:
dla 2 osób
Czas przygotowania:
10 minut plus około 30 minut pieczenia
Składniki:
- średniej wielkości kalafior, podzielony na różyczki
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
- 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżki suszonego
- oliwa z oliwek
- parmezan
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Umyty i podzielony na różyczki kalafior ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek pokroić w plastry i ułożyć między kalafior. Wycisnąć sok z cytryny i polać równomiernie po różyczkach. Całość posypać solą i ziołami oraz na koniec skroplić oliwą. Kalafior piec w temp. 200 stopni C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz