wtorek, 23 lutego 2016

Pieczony kalafior z czosnkiem i parmezanem

Całkiem niedawno odkryłam jak smaczny jest pieczony kalafior. Proponowany przeze mnie przepis może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do głównego. Zapraszam do wypróbowania pieczonego kalafiora, u mnie z dodatkiem czosnku, ziół i parmezanu. 


Porcje:
dla 2 osób

Czas przygotowania:
10 minut plus około 30 minut pieczenia

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior, podzielony na różyczki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki lub 1 łyżka suszonej
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżki suszonego
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:
Umyty i podzielony na różyczki kalafior ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czosnek pokroić w plastry i ułożyć między kalafior. Wycisnąć sok z cytryny i polać równomiernie po różyczkach. Całość posypać solą i ziołami oraz na koniec skroplić oliwą. Kalafior piec w temp. 200 stopni C około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać parmezanem i pokrojonym szczypiorkiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz