Uwielbiam włoską kuchnię, czyli między innymi różnego rodzaju makarony tzw. pasty. Dania te dają nam nieograniczoną możliwość dodawania i mieszania różnych składników. Zdecydowałam się spróbować makaron pappardelle połączyć z jarmużem, który jest bardzo zdrowy z włoską ricottą i pomidorkami. Efekt był naprawdę powalający, wszystko zniknęło z talerzy w mgnieniu oka i to na zdrowie!
Czas przygotowania:
około 25 minut
Porcje:
dla 4 osób
Składniki:
- 250gram makaronu pappardelle (można zastąpić innym)
- 200gram jarmużu
- 12 pomidorków koktajlowych
- oliwa
- 125g ricotty
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- opcjonalnie parmezan
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i smażyć przez około 2 minuty aż będzie złoty. Dodać przekrojone na pół pomidorki i podsmażyć, po chwili dodać jarmuż. Wszystko smażyć aż jarmuż zmięknie – około 3 – 5 minut. Dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na ugotowany wcześniej makaron nałożyć sos, posypać parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz