piątek, 19 lutego 2016

Makaron pappardelle z jarmużem i ricottą czyli zdrowa pasta

Uwielbiam włoską kuchnię, czyli między innymi różnego rodzaju makarony tzw. pasty. Dania te dają nam nieograniczoną możliwość dodawania i mieszania różnych składników. Zdecydowałam się spróbować makaron pappardelle połączyć z jarmużem, który jest bardzo zdrowy z włoską ricottą i pomidorkami. Efekt był naprawdę powalający, wszystko zniknęło z talerzy w mgnieniu oka i to na zdrowie!


Czas przygotowania:
około 25 minut 

Porcje:
dla 4 osób


Składniki:
  • 250gram makaronu pappardelle (można zastąpić innym)
  • 200gram jarmużu
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • 125g ricotty
  • 3 ząbki czosnku 
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie parmezan

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek i smażyć przez około 2 minuty aż będzie złoty. Dodać przekrojone na pół pomidorki i podsmażyć, po chwili dodać jarmuż. Wszystko smażyć aż jarmuż zmięknie – około 3 – 5 minut. Dodać ricottę i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na ugotowany wcześniej makaron nałożyć sos, posypać parmezanem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz