środa, 17 lutego 2016

Pieczone bataty z tymiankiem i wędzoną papryką

Kiedyś nie bardzo przepadałam za batatami, ale odkąd zaczęłam piec je w skórce z dużą ilością ziół stały się jednym z moich ulubionych dań. Pieczone słodkie ziemniaki z dodatkiem tymianku i wędzonej papryki uwielbia nawet mój dwuletni synek. W przepisie wykorzystałam suszone zioła, które oczywiście można zastąpić świeżymi.


Czas przygotowania:
5 minut plus 30 minut pieczenia

Porcje:
3 duże porcje

600 gram najlepiej niedużych batatów
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka suszonego koperku
oliwa lub olej
sól, pieprz


Ziemniaki dokładnie myję, kroję w ćwiartki. Doprawiam tymiankiem, koperkiem, wędzoną papryką, pieprzem i solą. Dodaję odrobinę oliwy, wszystko dokładnie mieszkam. Układam na papierze do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekę przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz