piątek, 26 lutego 2016

Spaghetti z cukinii z chorizo i suszonymi pomidorami

Uwielbiam różnego rodzaju makarony, włoskie pasty. Makaron z cukinii to zdrowsza wersja włoskiej pasty. Dziś u mnie z dodatkiem słonej, lekko ostrej hiszpańskiej kiełbasy - chorizo i suszonych pomidorów. Zapraszam.


Porcje:

dla 2 osób

Czas przygotowania:
około 25 minut

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 3 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 gram chorizo
  • 7 suszonych pomidorów
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonej bazylii 
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa 
  • parmezan, opcjonalnie


Przygotowanie:
Z nieobranych cukinii specjalną obieraczką przygotować spaghetti. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około 2 minut i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć minutę i dodać pokrojoną w kostkę chorizo, dalej smażyć około 3 minut. Dodać cukinię. Smażyć kolejne 2 minuty i dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość smażyć około 2 minut i dodać paprykę, bazylię, pieprz i sól do smaku (chorizo jest dość słone więc ja w ogóle nie dodawałam już soli). Całość przesmażyć jeszcze około 2 minut mieszając. Wyłożyć na talerz i posypać parmezanem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz