
Czas przygotowania:
około 3 godzin
Składniki:
kaczka o wadze ok. 1kg
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżka suszonego estragonu
1 łyżka roztopionego masła lub oleju
pieprz, sól
Przygotowanie:
Kaczkę umyć, włożyć do garnka z zimną wodą osoloną łyżką soli i odstawić na pół godziny. Wodę wylać, kaczkę osuszyć. W miseczce wymieszać majeranek, estragon, pieprz i sól oraz tłuszcz, dokładnie wysmarować marynatą kaczkę. Odczekać około 2 godzin (lub odstawić na dłużej, maksymalnie na dobę). Kaczkę należy piec w żaroodpornym naczyniu w temperaturze pokojowej.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut bez przykrywki. Następnie przykryć naczynie i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Kaczkę piec przez ok. 2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę przewrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz