czwartek, 18 lutego 2016

Pieczone żeberka z jabłkiem

Pieczone żeberka to szybki, prosty obiad, który powinien smakować każdemu. Dodatek jabłek i miodu nie powoduje, że żeberka są słodkie, a sprawia, że są soczyste a sos, który powstaje uwielbiam polać na ziemniaki lub pomoczyć w nim świeżutki, domowy chleb... 

Czas przygotowania:
15 minut plus 60 minut pieczenia

Składniki:

  • 500g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • kilka ziarenek (4) jałowca - można pominąć
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • pieprz, sól


Przygotowanie:

Umyte i osuszone żeberka porcjuję, wkładam do miski. Dodaję miód, ocet balsamiczny, cynamon, imbir, koperek, zgniecione owoce jałowca, pieprz i sól, Obrane jabłka tarkuję na jarzynówce, dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Dokładnie mieszam i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wszystko przekładam do żaroodpornego naczynia. Piekę pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C. W ostatnich minutach pieczenia najczęściej zdejmuję przykrywkę i wszystko mieszam - około 5 -10 minut przed końcem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz