Czas przygotowania:
15 minut plus 60 minut pieczenia
Składniki:
- 500g żeberek wieprzowych
- 1 łyżka stołowa miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- kilka ziarenek (4) jałowca - można pominąć
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 jabłka
- 1 cebula
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka porcjuję, wkładam do miski. Dodaję miód, ocet balsamiczny, cynamon, imbir, koperek, zgniecione owoce jałowca, pieprz i sól, Obrane jabłka tarkuję na jarzynówce, dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Dokładnie mieszam i odstawiam na przynajmniej godzinę. Wszystko przekładam do żaroodpornego naczynia. Piekę pod przykryciem przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C. W ostatnich minutach pieczenia najczęściej zdejmuję przykrywkę i wszystko mieszam - około 5 -10 minut przed końcem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz