wtorek, 16 lutego 2016

Pasta z awokado – na kanapki lub jako dip

Awokado obniża poziom cholesterolu dzięki zawartości kwasu oleinowego, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Nie każdemu jednak smakuje awokado. Podany przeze mnie
poniżej przepis gwarantuje, że nawet niejadek tego owocu, polubi go. Przetestowane na rodzinie i znajomych :-) Awokado lubi cytrynę, więc polecam próbować tworzyć własne pasty z tego owocu właśnie uprzednio obficie skraplając go cytryną.


Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:

  • 1 awokado
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub naturalnego)
  • pieprz, sól

Przygotowanie:


Obrać awokado, usunąć pestkę. Rozdrobnić awokado w misce za pomocą widelca, wycisnąć sok z cytryny. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz