czwartek, 25 lutego 2016

Pieczona ryba z pomidorami wg Karola Okrasy

Ostatnio dostałam książkę z przepisami Karola Okrasy i Doroty Wellman z Lidla i muszę przyznać, że bardzo fajne są zawarte w niej przepisy. Jednym z pierwszych przeze mnie wypróbowanych był przepis na pieczoną rybę w pomidorach - w oryginalnym przepisie jest to sum, ja natomiast upiekłam łupacza. Przepis jest prosty, danie smaczne i naprawdę godne polecenia. Jedyną moją modyfikacją było to, że do sosu dodałam około 2 łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego. 

Porcje:
dla 4 osób 

Czas przygotowania:
40 minut

Składniki:
  • 720g łupacza (może też być sum, dorsz)
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 3 ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 2 dymki, pokrojone w kostkę
  • 300g pomidorów pelati
  • 1 por (tylko biała część), pokrojony w kostkę
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • oliwa z oliwek,
  • olej
  • pieprz, sól
  • opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego 


Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, kroimy w kawałki i marynujemy w oliwie i tymianku. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C mniej więcej na 6 minut. 
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pokrojone ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy czosnek, dymki i szklimy. Następnie dodajemy pomidory pelati, całość gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Do sosu dodajemy oliwę, pokrojony por, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Opcjonalnie można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i 2 łyżki wody.
Sos nakładamy na rybę w naczyniu żaroodpornym. Całość zapiekamy jeszcze około 10 minut zmniejszając temperaturę w piekarniku do 180 stopni C. 
Potrawę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi przesmażonymi na oliwie. 


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona ryba jest zazwyczaj pyszna i wiele zależy od tego jakiej faktycznie ryby użyjemy. Ja jestem bardzo zadowolona ze świeżej porcji łososia https://mowisalmon.pl/produkty/mowi-pure-swieza-porcja/ gdyż wiem, ze taka ryba jest najsmaczniejsza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń